Waar komt je oud tapijt terecht?

Binnen Living Lab CARPET werken Balta, Belysse, Centexbel, Cobot, Designregio Kortrijk, Fedustria, IMOG, Material Mastery en Weerwerk samen aan oplossingen voor tapijten aan het einde van hun levensduur (End-of-Life, EoL). De focus ligt op hergebruik (re-use), herstelling (repair), opknappen (refurbish), remanufacturing en het inzetten van tapijt in andere toepassingen (re-purpose).

In dit artikel worden de eerste bevindingen gedeeld over de monitoring van EoL-tapijten. Een belangrijke eerste stap was het in kaart brengen waar oude tapijten belanden en welke kwaliteit ze hebben. Dit helpt inschatten welke van de genoemde circulaire strategieën haalbaar zijn. Hiervoor werden zowel recyclageparken bezocht als kringloopwinkels bevraagd.

Recyclageparken

De eerste resultaten uit recyclageparken zijn deels positief. Hoewel het merendeel van het ingezamelde tapijt uiteindelijk wordt verbrand, wordt op sommige locaties tapijt afzonderlijk ingezameld. Dit is veelbelovend omdat:

  1. Er een aparte stroom bestaat voor tapijten.
  2. Er een screening gebeurt om de kwaliteit van ingezameld tapijt te verbeteren.
  3. Tapijten in goede staat, na een reiniging, mogelijk opnieuw ingezet kunnen worden.

In onderstaande tabel is de hoeveelheid ingezameld tapijt in 15 recyclageparken van IMOG (Intergemeentelijke Maatschappij voor Openbare Gezondheid) weergegeven.

In de IMOG-regio, met 250.000 inwoners, wordt jaarlijks gemiddeld 135 ton tapijt ingezameld. Extrapolatie naar heel Vlaanderen (6,6 miljoen inwoners) geeft een potentieel van 3.564 ton, en voor België (11,6 miljoen inwoners) 6.264 ton. Een bredere studie is gepland om te bepalen of deze cijfers representatief zijn voor andere regio’s.

Voorlopige conclusies

De voorlopige analyses wijzen op drie verschillende reststromen met elk hun eigen kenmerken en uitdagingen:

  1. Recyclagepark (sterk vervuild tapijt):
    Tapijten in slechte staat worden rechtstreeks als restafval verwerkt en verbrand.
  2. Recyclagepark (apart ingezameld tapijt):
    Tapijten van betere kwaliteit worden afzonderlijk ingezameld, maar eindigen momenteel ook vaak in verbrandingsinstallaties. Hier ligt echter potentieel voor circulaire toepassingen, zoals repair, refurbish of repurpose.
  3. Kringwinkel (karpetten):
    De focus ligt op de verkoop van goed uitziende karpetten. Niet-verkochte exemplaren worden echter vaak verbrand. Dit biedt mogelijkheden voor hergebruik, gezien de beperkte tijd dat ze in de winkel liggen.

Nood aan behandeling:
Voor alle tapijten met circulair potentieel is een eerste behandeling nodig, zoals stofzuigen of wassen, voordat verdere stappen kunnen worden ondernomen.

Met deze inzichten zet Living Lab CARPET een belangrijke eerste stap richting duurzame oplossingen voor tapijten aan het einde van hun levensduur. Verdere studies en bevragingen zullen helpen om deze inzichten te verfijnen en concrete acties te definiëren.

Bron: https://www.fedustria.be/en/projecten/living-lab-carpet

No items found.

Stay tuned!

Thanks for rolling with us! You’re now on the list, ready to dive into carpet tips, trends, and ideas that will floor you!
Oops! Something went wrong while submitting the form.